Gå til indhold

Hvad vil du gerne
søge frem?

Kredsløb indgår kontakt med international ekspert: Skal etablere kæmpe CO2-anlæg og fange 370.000 ton CO2 i Aarhus

Uret tikker, og kampen for at gøre Aarhus CO2-neutral er i fuld gang. Byens forsyningsselskab Kredsløb forventer at kunne levere den største CO2-besparelse, når et nyt fangst-anlæg bliver etableret til at indfange CO2 fra vores restaffald og halm på Energipark Lisbjerg fra ultimo 2029.

Efter en udbudsproces er det nu en kendsgerning, hvem der skal levere og realisere teknologien i smilets by.

370.000 ton om året.

Det er den enorme mængde CO2, som vi om få år kan indfange fra afbrændingen af vores restaffald og halm i Aarhus. Det svarer til 49 pct. af det samlede klimamål for Aarhus. 

Det er netop nu afgjort ved et udbud, hvem der skal stå i spidsen for realiseringen af anlægget og hvilken teknologi, man vil benytte sig af.

Således blev det den internationale teknologikoncern ANDRITZ, der leverede det mest økonomisk fordelagtige tilbud, og derfor kommer til at stå for at etablere anlægget med den såkaldte amin-teknologi i Aarhus. ANDRITZ har desuden licens til den såkaldte oase blue technology, der er brugt på verdensplan til at fange CO2 i industrielle projekter.

ANDRITZ er blandt førende eksperter i Europa og har i mere end 15 år beskæftiget sig med at reducere CO2-udledningen fra mange forskellige industrier.

Det er ingen tvivl om, at det er et stort projekt og et mindst lige så stort potentiale for Aarhus og endda Danmark. Selvom der skal investeres milliarder, og der ikke er fanget CO2 i lignende skala i Danmark, er det en kendt og velafprøvet teknologi, som bl.a. har været benyttet i mere end 20 år på hundredevis af anlæg rundt om i verden. Leverandøren til Aarhus har mange års konkret erfaring med at fange CO2 fra mange forskellige typer industrier og med god succes, så vi har naturligvis stor tiltro til, at de kan løfte projektet med en velafprøvet teknologi her i Aarhus,” fortæller Bjarne Munk Jensen, der er adm. dir. i Kredsløb. 

Hos ANDRITZ er man klar til at løfte opgaven.

Dette er et velkendt område for os, og vi har allerede implementeret flere store anlæg til energiproduktion og udstødningsgasrensning. Aarhus er et spændende projekt, fordi det rummer så meget potentiale og understøtter vores langsigtede vækststrategi, der fokuserer på at sætte vores kunder i stand til at mestre deres grønne omstilling. Vi ser frem til at lede klimakampen sammen med Kredsløb,” siger Klaus Bärnthaler, Director Sales and Proposal for Carbon Capture fra ANDRITZ.

Sådan skal det foregå

Når vi energiudnytter restaffaldet for at lave fjernvarme, udleder det en masse røg. Denne røg indeholder CO2, som er en drivhusgas, der bidrager til klimaforandringer. For at reducere mængden af CO2, der kommer ud i atmosfæren, bruges en speciel rensevæske kaldet aminer. Man taler overordnet om to skridt.

Først leder man røgen gennem et stort rør, hvor den møder aminvæsken. Aminerne fungerer som en slags magnet for CO2’en og trækker den ud af røgen. Dermed kan man fjerne 95 pct. Af CO2’en i røgen.

Når aminvæsken er fyldt med CO2, opvarmer vi den for at frigive CO2'en. CO2'en samles op og kan derefter opbevares sikkert eller bruges til andre formål.

Etableringen af hele anlægget forventes at kræve en investering på ca. 3 milliarder kroner. Kredsløb forventer, at anlægget står klar til at fange CO2 ultimo 2029 og kommer i fuld drift i starten af 2030.

Her kan det ses, hvordan hele den forventede værdikæde ser ud. Udover teknologien og fangstanlæg skal de øvrige dele af processen sendes i udbud.

Projektets endelige realisering afhænger af, at Kredsløb bliver blandt modtagerne af Statens CCS-pulje, at der kan sælges CO2-kreditter, og at det godkendes af bestyrelse og Aarhus Byråd.

Pressekontakt

Skriv til os

Pressetelefon: 77 88 05 23
(kun opkald)

Pressetelefon