Gå til indhold

Hvad vil du gerne
søge frem?

Sådan Aarhus:
Stort fald i mængden af restaffald og tonsvis sorteret madaffald vidner om vellykket affaldssortering

Affaldssortering i ti affaldstyper har ikke været uden udfordringer, men nu viser nye tal fra Kredsløb, at aarhusianerne i udbredt grad sorterer affaldet lige efter bogen. 

Aarhusianerne kan med god samvittighed klappe sig selv og hinanden på skulderen. Nu viser dugfriske tal fra Kredsløb, at affaldssorteringen i ti typer har båret frugt i bogstavelig forstand. 


Det er nemlig lykkes aarhusianerne at reducere mængden af restaffald med hele 20.000 ton, mens der er sorteret 14.650 ton madaffald, når vi sammenligner med 2022 året før sorteringen blev indfaset.


Plast, metal, glas, mad- og drikkekartoner er der også sorteret og indsamlet væsentligt flere af, som nu kan gå videre i kredsløb og få nyt liv. Her er hele 13.150 ton sorteret og sendt til genanvendelse. Det er 4.200 ton mere end i 2022, hvor den gamle sorteringsordning var gældende. 


Chef for Genbrug & Affald Lars Banke er både taknemmelig og glad for, at aarhusianerne har taget sorteringen så godt til sig.


Al begyndelse er svær, og det kræver naturligvis indkøring at tillægge sig nye sorteringsvaner. Alligevel har affaldssortering aldrig været fremmed for aarhusianerne, og vi kunne hurtigt se, at der både var vilje og handling til at bidrage til en god sortering. Nu kan vi gøre status over det første fulde år, og kan dermed konstatere, at aarhusianerne er helt på rette vej,” lyder det begejstret fra Lars Banke.


Tæt på målsætningen for 2025

Det flotte arbejde af aarhusianerne har bragt Aarhus tættere på affaldsplanen fra Aarhus Kommunes målsætning om at sikre, at 55 pct. af materialerne reelt genanvendes, inden 2025 er omme. Faktisk nåede Aarhus allerede 54 pct. af husholdningsaffaldet I 2024.

Dermed er Aarhus blot en pct. fra at nå målet i 2025, og selvom det fortsat vil kræve en indsats, er chefen for affald & genbrug optimistisk.

Vi skal selvfølgelig udnytte det gode momentum, og jeg håber, at aarhusianerne fortsat vil hjælpe med til, at vi kommer i mål sammen. Får vi blot et enkelt sorteret kg affald pr. måned mere fra hver enkelt husstand ud af restaffaldet over de næste måneder, så kan vi lykkes og med god samvittighed vide, at vi hver og én bidrager aktivt til at passe på planetens resurser,” slår Lars Banke fast.

Sådan får dit affald nyt liv

Som en del af opgørelsen har Kredsløb tydeliggjort, hvad affaldet bliver til, efter du har sorteret og smidt det ud.

De mange ton kyllingeben, grøntsagsskræller og kaffegrums bliver efterfølgende overdraget til samarbejdspartnere, der omdanner affaldet til såkaldt pulp, der kan bruges til bioforgasning og sidenhen til biovenligt brændstof.

Fx vil den indsamlede mængde madaffald være tilstrækkeligt til at producere brændstof nok til, at en bus kan køre Aarhus-København tur/retur 21 gange hver eneste hele dag året rundt.

Den del af madaffaldet der er tilbage efter bioforgasning, anvendes som gødning til markerne, som giver næring til friske grøntsager.

Alt den indsamlede plast og metal er nok til at producere 13,1 mio. dunke til vaskemiddel, 154 mio. plastikposer, 28 mio. Aluminiums-ringeklokker og 13,1 mio. konservesdåser af jern.

Fibrene i de store mængder mad- og drikkekartoner kan fx omdannes til 920.000 æsker til fodtøj.

 

Tal og fakta   

 

Opgørelser er totalmængder foretaget fra januar 2024 til og december 2024. 

Mængeestimaterne bag de oplyste eksempler er baseret på de tilgængelige reelle genanvendelsesprocenter fra affaldsbehandlerne i første og andet led.  

Papfiberindholdet for mad- og drikkekartoner er baseret på tal fra Miljøstyrelsen.   

 

Pressekontakt

Skriv til os

Pressetelefon: 77 88 05 23
(kun opkald)

Pressetelefon