En knivsliber er ikke hvermandseje – og selv hvis du har en, er det ikke sikkert, at du får den brugt. Resultatet er sløve køkkenknive i skufferne og i værste tilfælde, at de bliver smidt ud, og der bliver købt nye.
Men det er der overhovedet ingen grund til. Du kan nemlig give dine knive nyt liv med et skarpt knivblad, der glider lige gennem gulerødderne, som var de smør.
Find en ny brugt kniv
Hver mandag i ulige uger står en kyndig knivsliber fra Skærsliberen klar til at slibe dine køkkenknive på Kredsløbs nærgenbrugsstation på Aarhus Ø. Det koster 50 kr. pr. kniv, som betales til Skærsliberen.
Tiltaget er sat i verden, fordi man hos Kredsløb oplever, at mange smider deres knive ud, når de er blevet trætte.
”Aarhusianerne er blevet gode til at smide deres knive ud i metalbeholderne eller aflevere dem på genbrugsstationerne, men vi ser ofte knive, som har mange gode år i sig endnu. De er tit i god stand og fra gode mærker, de mangler bare en kærlig slibning,” siger Benny Stjernholm, der er chef for genbrugsstationerne og cirkulære råstoffer i Kredsløb.
Derfor bliver mange af knivene samlet ind, og Skærsliberen har en kasse med indsamlede genbrugsknive stående. Der er altså gode chance for, at du kan score dig en ny – men brugt – kniv helt gratis, når du lægger besøget forbi.
Genbrug er bedre end genanvendelse
Det er en god ting, at aarhusianerne trods alt er gode til at indlevere deres knive til genbrug eller sortere dem i metal.
Metal er nemlig et vigtigt råstof, når man snakker genanvendelse, da de forskellige metaltyper kan smeltes om og genanvendes mange gange.
Det kræver dog flere ressourcer, end hvis man bruger kniven hele dens levetid i første omgang. Derfor er genbrug også mere bæredygtigt end genanvendelse, for så sikrer man, at metallet bliver udnyttet til fulde i første omgang.